*public.site.jump_to_content*

Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Hipertónia Világnap

Forrás: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet

 

HIPERTÓNIA, MÁS NÉVEN MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG


A hipertónia, más néven magas vérnyomás, az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, amely világszerte milliókat érint. Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélhetünk, amikor a vérnyomás értéke hosszabb ideig emelkedett marad, tartósan meghaladja a normál tartomány felső határát: a felső (szisztolés) érték tartósan (3 különböző időpontban mért vérnyomás esetén) nagyobb, mint 140 Hgmm, az alsó (diasztolés) érték tartósan nagyobb, mint 90 Hgmm.


A vérnyomás a kor előrehaladtával nő, de egészséges ember esetén a nyugalomban mért vérnyomás érték nem haladhatja meg a 140/90 Hgmm értéket. Az életkor előrehaladtával párhuzamosan emelkedik a magasvérnyomás-betegség gyakorisága is, 50 éves életkor felett a lakosság 50%-a magasvérnyomás-betegségben szenved, ugyanakkor sokszor már fiatal korban is jelentkezik az egészségtelen életmód - kevés testmozgás, elhízás - következtében.


A hipertónia kialakulásában tehát több tényező is szerepet játszik, ilyenek például az életmód, a genetika, a dohányzás és az elhízás. A betegség gyakran tünetmentes, így hosszú ideig fennállhat anélkül, hogy a beteg észrevenné azt. Azonban, ha időben felfedezzük és megfelelő hatékonysággal kezeljük a hipertóniát, nem alakulhatnak ki szövődmények, életkilátásaink és életminőségünk nem lesz rosszabb, mint a nem hipertóniás embereké.


A magasvérnyomás betegség és ennek szövődményei tehetők felelőssé minden második ember szív, érrendszeri halálozásáért, annak ellenére, hogy a legkönnyebben, akár egy otthoni vérnyomásmérő segítségével is kiszűrhetők a hipertóniás személyek.


Mégis miért jelent ez gondot?


A magasvérnyomás-betegség olyan súlyos betegségek kialakulásáért lehet felelős, mint amilyen az agyvérzés, a szívinfarktus vagy a krónikus vesebetegség, felgyorsítja továbbá az érelmeszesedést, felelős a szívbetegségek kialakulásáért.


Az elhízás és a magas vérnyomás kapcsolata


Az elhízás magas vérnyomáshoz vezethet, különösen a hasi típusú, almaszerű elhízás mutat szoros összefüggést a magasvérnyomás-betegség kialakulásával.
A cukorbetegség és a magas vérnyomás kapcsolata A cukorbetegségben szenvedő személyek körében a magasvérnyomás-betegség kétszer gyakrabban fordul elő.


Mit tehetünk?


Érdemes otthonra is beszerezni egy vérnyomásmérőt, amelynek segítségével rendszeresen ellenőrizhető a vérnyomásérték. Ha már kialakult a magasvérnyomás-betegség, akkor annak kezelése mindenképpen orvosi segítséget igényel. Az egészség és a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében legfontosabb a vérnyomás megfelelő szintre történő csökkentése. A megfelelő kezelés segítségével a szívérrendszeri problémák miatt bekövetkező halálozás, az agyvérzés, a szívelégtelenség kockázata csökkenthető.


Ha a hipertónia maga nem is gyógyítható, de a vérnyomás gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódbeli és étrendi változásokkal ideális szintre beállítható, így megelőzve a súlyos szív, érrendszeri szövődményeket. A hipertónia megelőzése és kezelése érdekében fontos az egészséges életmód fenntartása. Ez magában foglalja a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást, a dohányzás mellőzését, az alkoholfogyasztás mérséklését és a stressz csökkentését.


Összefoglalva


A hipertónia az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, amely számos szövődményt okozhat hosszú távon. Fontos hangsúlyozni, hogy a hipertónia időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. Az egészséges életmód fenntartása, a rendszeres orvosi ellenőrzés és a megfelelő kezelés segítségével azonban sokat tehetünk a betegség megelőzése és kezelése érdekében.


Május 17. a hipertónia világnapja


A világnap célja a betegség megelőzése és kezelése érdekében történő tudatosság növelése.
Lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak a betegségről és a megelőzés lehetőségeiről, illetve felhívja a figyelmet a rendszeres vérnyomás ellenőrzés fontosságára.