*public.site.jump_to_content*

Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Utazási költség

Utazási költség tájékoztató

Tisztelt Betegünk!

 

A járóbeteg-szakellátásra, fogászati szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra, továbbá rehabilitációra beutalt, illetve ezen szolgáltatásokat beutaló nélkül igénybe vevő biztosítottat utazási költségeihez támogatás illeti meg.

 

2022. Július 1-jétől kezdődően nem kell előzetesen a háziorvosától, beutaló orvostól semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni. A megjelenések igazolására az egészségügyi szakellátás igénybevételekor kerül sor, egy erre a célra létrehozott, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által üzemeltetett informatikai rendszerben (ELUKER).

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy az ELUKER rendszerben utólagos rögzítésre nincs lehetőség, kizárólag a megjelenés napján tudjuk az adatokat rögzíteni. Amennyiben utazási költségtérítést szeretne igénybe venni, jelezze azt kollégáink felé az ellátása alkalmával!

 

Az egészségügyi szolgáltató által a biztosított részére rögzített utazási költségtérítési igazolás alapján az egészségbiztosítónál a támogatás megállapítására irányuló eljárás hivatalból nem indul meg. A biztosítottnak az utazási költségtérítés kifizetése érdekében az egészségbiztosítóhoz - a Magyar Államkincstár Központ által erre a célra rendszeresített nyomtatványon - külön kérelmet kell benyújtani elektronikusan, postai úton vagy személyesen a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes kormányhivatalban.