'; Markhot Ferenc Kórház Hivatalos Portálja

Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Invazív Mátrix Osztály Traumatológia-Ortopédia Traumatológiai profil

Invazív Mátrix Osztály Traumatológia-Ortopédia Traumatológiai profil

Mátrix vezető főorvos:

Dr. Turchányi Béla PhD

 

Helye:

Akut osztályrész:

Hotel épület II. emelet, hosszú folyosó

/Dél-Keleti szárny/

 

 

Szeptikus osztályrész:

Hotel épület IV. emelet rövidfolyosó

/Dél-Nyugati szárny/

 

Osztályunk profilja:
A baleseti sérültek ellátása a Traumatológiai fekvőbeteg osztály, a Sürgősségi Betegellátó osztály keretén belül történik, két baleseti ambulancia, két traumatológiai szakrendelés, egy kézsebészeti szakrendelés illetve egy ortopédiai szakrendelés fogadja a betegeket. Az osztályos ellátást igénylő betegeket fekvőbeteg osztályon látjuk el. A fekvőbetegek az ellátási területünkön – Eger és vonzáskörzete, Füzesabony és vonzáskörzete, Heves és vonzáskörzete, Mezőkövesd és vonzáskörzete, Pétervására és vonzáskörzete, Bélapátfalva és vonzáskörzete – lakó és a bárhol lakó, de itt sérült betegek alkotják. A Traumatológiai osztály állandó felvételes osztályként működik. Az osztály orvosai az Ortopédiai orvosokkal kiegészülve 24 órás non-stop ellátást végeznek a Sürgősségi Betegellátó osztály keretében működő Baleseti Ambulancián. Osztályunk beteganyagának közel 90%-a sürgősségi alapon nyer felvételt, csak az elenyésző része kerül tervezett beavatkozás (fémkivétel, kézműtétek) miatt felvételre.

Osztályunkon magas szintű kézsebészeti ellátás zajlik, jól képzett kézsebész szakorvosok irányításával.
Az osztály által kidolgozott protokoll szerint a nap 24 órájában sürgősséggel látjuk el a polytraumatizált sérülteket, a nyitott és zárt töréseket, életet veszélyeztető sérüléseket, kézsérüléseket, és egyéb lágyrész sérüléseket. A műtéti beavatkozást igénylő koponya, gerinc és medence sérülteket állapotuk stabilizálása után speciális felszereltséggel rendelkező intézménybe juttatjuk. Az osztály és a Sürgősségi Baleseti Ambulancia kiemelkedő diagnosztikai lehetőséggel rendelkezik. Röntgen, az Ultrahang, a CT, az MRI, az angiológia, az EKG, a labor  területileg néhány méteren belül megtalálható, így a súlyos sérült beteg állapotát rontó mozgatása minimálisra csökken. Kiváló szakmaközi kapcsolat révén állandó segítséget jelent a radiológus, a belgyógyász, a sebész, a neurológus és az intenzív szakorvos a súlyos több szakmát érintő sérült ellátásában.
Osztályunk jó technikai felszereltséggel rendelkezik a csontegyesítésére szolgáló szegek, lemezek, csavarok külső csont fixáló rendszerek elérhetőségében, a városban működő két orvosi fémanyagokat gyártó céggel kialakított kiváló munkakapcsolat révén.
Munkánk során törekszünk a minimál invazív módszerek alkalmazására, amennyiben a sérülés jellege ezt lehetővé teszi. Lehetőség van térdízületi endoszkópos műtétekre, porc és szalagsérülés ellátása során. A combnyaktörés szövődményeként esetleg kialakuló ízületi elváltozások ellátására csípőprotézis beültetését is gyakran alkalmazzuk. Osztályunk tevékenységének szerves része a gyógytorna. Célunk a minél korábbi mobilizálás, a teljes rehabilitáció érdekében. Ezt jól képzett gyógytornászaink és az osztály szakdolgozói gárdája biztosítja. A szakmai és technikai lehetőségek biztosítják a magas szintű sérült ellátást osztályunkon.

 

Profil vezető főorvos:

Dr. Papp Sándor  kézsebész, traumatológus, ortopédus

 

Főnővér:
Miksi-Szabó Katalin


 

Gyógytornászok:
Tőzsér Zsuzsanna
Bán Petra

 

Elérhetőség:
36 / 411-444 / 3220,  3228,  mellékek
36/ 801-705  /közvetlen szám/

 

 

Fotógaléria

 

 Az egység munkatársai:

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Knézich Károly utca 1.