'; Markhot Ferenc Kórház Hivatalos Portálja

Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Radiológiai osztály

Radiológiai osztály

Helye:
K (új) épület földszintjén és a Hotel épület földszintjén

Emlővizsgáló Centrum: az Izotóp Laboratóriummal szemben lévő épület földszintjén

CT-MR Laboratórium: a K épület összekötő folyosón.

DSA Laboratórium: K ( új ) és a  Hotel épület összekötő folyosóján.

A Radiológiai Osztály 1951. július 1. óta szolgálja Heves megye betegeinek ellátását. Az MR Laboratórium a megye határain túl Nógrád megye betegeinek vizsgálatában is részt vállal. Évente közel 100.000 beteget látunk el. A Radiológiai osztályon a modern képalkotás szinte minden modalitása elérhető.

 

A munkavégzés rendes napi munkaidőben a fenti telephelyeken folyik, a munkaidő befejeztével a Központi Radiológián egy szakorvos és két röntgen szakasszisztens ügyeleti szolgálatot ad. A CT-MR Laborban egy CT operátor ügyeleti ellátással, egy szakorvos CT készenléttel áll a betegek szolgálatában.

 

Vizsgálatok:

 

Hagyományos röntgen vizsgálatok: minden fajta kontrasztanyagos és natív röntgenvizsgálat elérhető az osztályon. A vizsgálatokat szakképzett asszisztensek végzik, az elkészült felvételeket szakorvosok értékelik.

 

Ultrahang vizsgálatok: a vizsgálatok többsége általános hasi ultrahang, emellett történnek pajzsmirigy, felületi lágyrész, here, csecsemő koponya, ízületi ultrahang vizsgálatok, valamint az erek elváltozásainak tisztázására szolgáló Doppler ultrahang vizsgálatok. A vizsgálatokat radiológus szakorvosok végzik.

 

Az Emlővizsgáló Centrumban emlőszűrés és klinikai mammográfiás vizsgálatok egyaránt történnek, melyeket az emlődiagnosztikában nagy jártassággal rendelkező szakorvos team végez.

 

Emlőszűrés: a 45-65 év közötti női lakosság ÁNTSZ által megadott behívási lista alapján történő szűrővizsgálata, mely során alapos kikérdezés, manuális vizsgálat és röntgenfelvételek készítése történik, az erre specializálódott szakasszisztensek közreműködésével. A szűrésben pozitivitás gyanújával kiemelt eseteknél ún. ""orvos napokra"" klinikai mammográfiás kivizsgálásra hívjuk vissza a betegeket.

 

Klinikai mammográfia: körzeti orvosi és szakorvosi beutalóval megkért vizsgálatokat, valamint a szűrésből kiemelt esetek további vizsgálatát jelenti. Nagyított és egyéb kiegészítő felvételek, ultrahangos vizsgálatok és szöveti mintavételek történnek.


A GÉ-RAD Kft. 1996-os megalakulása óta végez különböző radiológiai diagnosztikai tevékenységeket: rtg, UH, CT, MRI, denzitometria. Fő profilja az emlődiagnosztika.

A GÉ-RAD Kft. csak jártassági vizsgával rendelkező emlő radiológusokat alkalmaz – közülük 4 fő tagja a Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekció 7 tagú Vezetőségének. 2008. novembere óta a GÉ-RAD Kft. látja el az egri Markhot Ferenc Kórház komplex emlődiagnosztikai és népegészségügyi szervezett mammográfiás szűrővizsgálatait – a terápiás folyamat radiológiai teendőit (biopszia, preoperatív drótjelölés, specimen mammográfia, team munka - szövettani értékelés - terápiás terv felállítása) is beleértve. A mammográfiás munkacsoport a korábbinál nagyobb számú páciens vizsgálatát, ellátását vállalja.

 

CT- MR Laboratóriumban végzett vizsgálatok:

 

CT: a betegek ellátását korszerű, 128 szeletes készülékkel végezzük, a vizsgálati idő rövid, a járóbeteg vizsgálatok előjegyzési rend szerint folynak. A CT-ben natív és intravénás kontrasztanyagos vizsgálatok történnek minden testtájékról. Speciális vizsgálataink között célzott angiográfiás vizsgálatokra van lehetőség.

 

MR: a betegek ellátását nagy térerejű 1,5 Tesla-s MR készülék szolgálja, a járóbeteg vizsgálatok előjegyzési rend szerint történnek. Az MR-ben legnagyobb számban neurológiai javaslatra történnek koponya- és gerinc MR vizsgálatok, de lehetőség van nyaki-, ízületi-, emlő-, hasi-, kismedencei- és orvossal egyeztetett esetekben mellkasi elváltozások vizsgálatára is.

 

Speciális vizsgálataink közé tartoznak az érrendszer vizsgálatára szolgáló különböző MR angiográfiák, az epeutak és a húgyutak megjelenítésére irányuló vizsgálatok.

 

A CT-MR Labor munkája részben átalakult, a járóbeteg vizsgálatok egy kis részének értékelése – a világon egyre szélesebb teret hódító – távleletezéssel történik, a többit az osztály szakorvosai leletezik.
Az Iconomix Kft. a CT és MR vizsgálatok teleradiológiai leletezésével segíti a Markhot Ferenc Kórház Radiológiai Osztály működését.


A teleradiológiai technológia részben hazai szakemberek fejlesztésével jött létre és az ország több intézményében is megbízhatóan működik.
A teleradiológiai leletezésben jelenleg 12 specialista, köztük az ország számos vezető radiológus szakembere is részt vesz, akik ily módon akár on-line konzíliumot is tudnak nyújtani a Radiológiai Osztály részére.


A leletezésben résztvevők a legkorszerűbb hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában vállalják a vizsgálatok 5 munkanapon belüli leletezését.

 

Betegeink figyelmébe ajánljuk:
a CT vagy MR vizsgálat felvételét, a beteg kérésére és az általa hozott CD-re vagy DVD-re mentve átadjuk.

 


DSA Laboratórium vizsgálatai:

 

Az érfestő laboratóriumban nagy számban történik az érrendszer elváltozásainak kimutatása, kisebb számban műtétet helyettesítő, gyógyító beavatkozásokra is sor kerül. Az érrendszer vizsgálatán túl az epeutakat érintő betegségek esetén is sor kerülhet diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra.

 

Diagnosztika: az artériás és vénás rendszer vizsgálata történik kontrasztanyag adása mellett, mely a véráram segítségével eljut a terület artériás és vénás rendszerébe. A vizsgálatok a szív érrendszeri elváltozásainak kivételével minden testtájék vonatkozásában kivitelezhetők.

 

Terápia: a diagnosztikus beavatkozás során talált bizonyos eltérések - a beteg beleegyezése esetén - azonnal, katéter-terápiával elláthatók.
Az ilyen módon megoldható eltérések és azok ellátása:
- verőér szűkület - ballonos tágítás, stent (fémháló) beültetés
- verőér elzáródások bizonyos típusai - az elzáródott szakasz újbóli megnyitása és ballonos tágítása, stent (fémháló) beültetés
- egyes - elsősorban tumoros teriméket ellátó - erek (tápláló artériák) - reverzibilis és irreverzibilis elzárása
- epe elfolyási akadály áthidalására epeút tágítása, stent (fémháló) beültetése

 

A tervezett vizsgálatok hétfőn, szerdán és csütörtökön történnek. Ezeket nagy intervenciós tapasztalattal rendelkező szakorvosok végzik, a szakmai vezető személye és tudása garancia a fenti speciális beavatkozások magas szakmai színvonalú kivitelezésére.

A sürgős esetek minden nap azonnal ellátásra kerülnek, ezeket az osztály intervencióban jártas szakorvosai végzik.
A betegek minden esetben lelettel távoznak.

 

 

Osztályvezető:
Dr. Kis Zsuzsanna
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezető asszisztens:
Kovácsné Vékási Adrien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőség:
 
Radiológiai osztály iroda:
36/411-444/ 3102
 

 
Rendelőintézeti részleg, röntgen, ultrahang: 36/411-444/ 3141 mellék

 

Emlővizsgáló Centrum: 36/411-730

                                           36/411-444/ 3151 mellék

 

Központi Radiológia: 36/411-444/ 3111 mellék

 

CT-MR Laboratórium: 36/801-820

                                      36/411-444/ 3120 mellék CT
                                                         /3121 mellék MR      

 

DSA Laboratórium: 36/411-444/ 3111mellék

 

 

Radiológiai osztály orvosai

 

Radiológiai osztály képgaléria

 Az egység munkatársai:

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Knézich Károly utca 1.