Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Hospice osztály

Hospice osztály

Hospice OsztályHelye:

I. telephely, régi épület, földszint

 

Szakmai vezető:

Dr. Szabó Csaba

 

Főnővér:

Kovács Judit

 

 

Kórházunkban 2004. október 1-től működik és hazánkban az elsők között jött létre a Hospice osztály. Mára már 25 ággyal rendelkezünk, kórtermeink két-három és négy ágyasak.. Az ágyak modernek, állíthatók, könnyen kezelhetők, minden szobánkban van televízió betegeink részére.


Rendelkezünk kegyeleti szobával, amely a meghittebb búcsút hivatott biztosítani betegeink és családtagjaik számára. Osztályunkon található egy tágas, meleg, barátságos társalgó, melyben betegeink és látogatóik kellemes körülmények között tudnak beszélgetni. Ebben a helyiségben tartjuk meg ünnepi műsorainkat: például Adventi gyertyagyújtás – Katolikus Atya vagy Református Lelkész részvételével, Betlehemezés – általános iskolás diákokkal, karácsonyi hangverseny, Keresztény Fiatalok zenés műsora, betegeink születésnapjának megünneplése.
Van egy belső kis udvarunk, amit Alapítványunk, a kórház műszaki osztálya, közmunkás diákok és az osztály dolgozói újítottunk fel, egyik betegünk irányításával. Jó időben kellemes időtöltést biztosítva betegeinknek, hozzátartozóiknak.

 

Felvétel az osztályra:

 

Osztályunkon végstádiumú rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő betegeket látunk el. A betegelhelyezést kérheti maga a beteg, a család, a háziorvos, a kezelőorvos. Betegeink felvétele előjegyzést, és felvilágosítást követően történik meg. Ellátásunk ingyenes, OEP által finanszírozott. Egytől három hónapig tudjuk biztosítani betegeink ellátását, de későbbiekben ismételt felvételre is van lehetőség.
Betegeinket szakképzett team látja el. Tagjai: a palliatív terápiában jártas orvos, koordinátor, ápolók, ápolási asszisztensek, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, dietetikus, gyógytornász, Katolikus Atya, Református Lelkész, önkéntes segítők (Sárga Angyalok), és végül, de nem utolsó sorban a Mondjunk Mancsot Egyesület terápiás kutyusai.
A betegeink és családtagjaik közötti kapcsolattartást rugalmasan biztosítjuk.
Célunk, a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, méltóságuk megőrzése mellett, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Bevonjuk betegeinket a velük kapcsolatos döntésekbe. Önállóságukat próbáljuk minél tovább megőrizni. Nem a kiszolgáltatottság érzését erősítjük betegeinkben, hanem a „képes vagyok rá” érzést. Kérdéseikre őszintén válaszolunk, hamis reményt nem adva.
Osztályunkon találkozik az otthon melege és a kórházi szaktudás. Jó kapcsolatot ápolunk a kórházunkon kívüli hospice otthonápolási szolgálatokkal, háziorvosokkal, más intézményekkel, hogy minél szélesebb körű ellátást tudjunk biztosítani betegeink és családtagjaik számára.
Alapítványunk AZ EMBERI MÉLTÓSÁGÉRT, A HOSPICE OSZTÁLY BETEGEIÉRT ALAPÍTVÁNY, melynek célja betegeink kórházi mikrokörnyezetének otthonosabbá, barátságosabbá tétele. Kórházunk udvarán kialakítottuk a Méltóság Mezeje emlékhelyet elhunyt daganatos betegeink emlékére.

 

„Némán elkísérnéd felhőkön át, de az ég kapuját nem lépheted át. Engedd el, mennie kell, hiszen Ő a földnél jobbat érdemel. Így jó, nem éred el, de átölel, majd, ha jó leszel.”  (Mester Tamás)


Orvos szakmai vezető:
Dr. Szabó Csaba

 

Főnővér:
Kovács Judit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőség:
36-411-444 / 6502-es mellék

 

Fotógaléria


Terápiás kutyák a Hospice osztályon

 

 

 

 Az egység munkatársai:

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.