'; Markhot Ferenc Kórház Hivatalos Portálja

Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Kardiológiai osztály

Kardiológiai osztály

 

 

Helye: Hotel épület IV. emelet

 

 

Üdvözli Önt a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Kardiológia Osztálya!

 

 

 

Az osztályunk 40 ággyal működik, ebből Koronária Őrző Részlegünk 6+2 ágyat foglal magába. A többi beteg elhelyezése kiváló komfort fokozottal rendelkező 2 ágyas szobákban történik. A földszinten működő ambulanciánkon külön betegirányító pultot alakítottunk ki az előjegyzések lebonyolítására és a vizsgálatra érkező betegek fogadására, tájékoztatására. Osztályunk orvosai döntően kardiológus, valamint kardiológus és belgyógyász szakvizsgával rendelkeznek. Jelenleg az ő munkájukat 4 kardiológiai szakorvosjelölt és 2 kardiológiai rezidens segíti.

 

Osztályunkon a kardiológiai megbetegedések széles spektrumának kivizsgálására és kezelésére van lehetőség. Intézményünk felszerelt a non-invazív kardiológiai diagnosztika minden eszközével. Ultrahang gépeink korszerűek, és tudásuk megfelel a legújabb követelményeknek. Rendelkezésre állnak terheléses rendszerek, 24 órás Holter EKG monitorok, eseményholterek, 24 órás vérnyomásmérő készülékek. A végleges pacemakerrel élő betegek teljes körű ellenőrzésére is lehetőségünk van. Kórházunkban a Coronaria CT vizsgálat a régió legnagyobb tudású berendezésén történik az átlagosnál jóval rövidebb várólistával és az igényeket kielégítő kapacitással. A közeljövőben tervezzük egy összkórházi szintű központi digitális EKG adatbázis létrehozását.

 

Jelenleg az ellátási területünkön élő betegekkel kapcsolatos invazív kardiológiai beavatkozásokat (coronarographia, végleges pacemaker implantáció, elektrofiziológiai vizsgálat, szívsebészeti beavatkozások) a régió kardiovaszkuláris centrumaiban (Debreceni Kardiológiai Klinika, Miskolci BAZ Megyei Kardiológia) végzik. Az ezen intézményekben dolgozó kollégákkal orvosaink kiváló kapcsolatot ápolnak.

 

Osztályunk főbb profiljai:

 

Általános osztályos kórtermek

 

Osztályunkon kizárólag olyan betegeket kezelünk, akiknek aktuálisan dominálóan kardiológiai betegség áll panaszaik hátterében (általános belgyógyászati ellátás nem profilunk). Ezen felül biztosítjuk a kórház más osztályai számára a konzultációs lehetőséget.

 

Koronária Őrző

 

Koronária Őrző Részlegünkön központi monitorrendszer működik, és lehetőségünk van invazív haemodinamikai paraméterek monitorozására is. Rendelkezünk lélegeztetőgéppel, dializáló berendezéssel, helyszíni mobil rtg készülékkel. Természetesen adott a (szükség esetén ultrahang vezérelt) centrális vénabiztosítás, arteria kanülálás, ideglenes pacemaker behelyezés minden feltétele. Őrző Részlegünk monitor rendszere lehetővé teszi továbbá a fennjáró betegek telemetriás EKG monitorozását is a Kardiológia Osztály teljes területén. Terveink között szerepel az intenzív beavatkozások palettájának fokozatos bővítése, ezzel is megfelelő alapot teremtve annak, hogy a belátható jövőben Intézményünkben invazív kardiológiai vizsgálatok végzése váljon lehetővé.

 

Végleges pacemakerrel élő betegek

 

A végleges pacemakerrel élő betegek teljes körű ellenőrzésére is lehetőségünk van. Rendelkezünk programozó készülékkel a Biotronik, Medtronic, Vitatron, St. Jude, Boston Scientific gyártóktól származó eszközökhöz. Egyaránt felkészültek vagyunk hagyományos pacemakert, ICD-t, ill. reszinkronizációs pacemakert viselő betegek gondozására. Betegeink tervezett gondozása ambulanciánkon előjegyzés alapján történik, akut esetben a Sürgősségi Osztály érintésével tudunk részt venni az ezirányú azonnali betegellátásban. Jelenleg pacemaker implantáció osztályunkon nem történik, de bízunk benne, hogy a nem túl távoli jövőben intézményünkben is lehetőségünk lesz a beültetések elvégzésére.

 

Szívelégtelen betegek

 

Osztályunkon kiemelt prioritásként kezeljük a szívelégtelen betegek ellátását, gondozását. Heveny szívelégtelenség esetén lehetőségünk van a beteg haemodinamikai paramétereinek noninvazív és invazív monitorozásával a személyre szabott legoptimálisabb terápia alkalmazására. Ehhez rendelkezésünkre állnak a légzéstámogatás szükséges eszközei (non invazív ventillatio, invazív gépi lélegeztetés), a helyszíni ideiglenes vesepótló kezelés lehetősége, valamint a keringéstámogatás gyógyszerei. Elérhetők számunkra a legmodernebbnek számító gyógyszeres terápiás lehetőségek (pl. levosimendan, ARNI, stb.). Terveink között szerepel egy külön szívelégtelenség ambulancia kialakítása is, hogy még zökkenőmentesebben biztosíthassuk ezen betegeink hosszú távú gondozását.

 

Szívultrahang

 

Osztályunk állományában olyan modern szívultrahang készülékek vannak, amelyek a jelenlegi szakmai elvárásoknak megfelelő funkciókkal bírnak, így lehetőségünk van az alapvizsgálatokon túlmenően GLS, speckle tracking, dobutamin stressz echocardiographia végzésére. A hagyományos, mellkasfalon keresztül végzett vizsgáló fejen kívül rendelkezünk nyelőcsöves ultrahang és vascularis vizsgálófejekkel is. Munkatársaink folyamatos képzésével igyekszünk biztosítani azt, hogy a szívultrahang vizsgálatok egyre bővülő spektrumát osztályunkon is kellő biztonsággal és szakértelemmel alkalmazhassuk.

 

Ambuláns kardiológiai rehabilitáció

 

Szakrendelésünkön lehetőséget biztosítunk az ambuláns kardiológiai rehabilitációra, melyhez rendelkezésre állnak a tárgyi feltételek is: jól felszerelt tornateremben gyógytornász felügyelete mellett zajlanak a foglalkozások, pszichologus segít a betegeinken feldolgozni az egészségi állapotukban bekövetkezett változásokat, a további életvitel megtervezéséhez dietetikusaink adnak tanácsot. A jövőben a rehabilitációs tevékenységünk jelentős bővítését tervezzük.

 

Szív-CT

 

Intézményünkben a régió egyik legjobb tudású CT berendezésével tapasztalt szakember-gárda végzi a vizsgálatokat, melyhez osztályunk munkatársa is csatlakozott. Az igényeket kielégítő kapacitás, rövid várólista jellemzi a Markhot Ferenc Kórház coronaria CT vizsgálatait.

 

Általános kardiológiai gondozás

 

Ambulanciánkon a fent részletezett speciális rendelések mellett 3 szakrendelésen zajlik betegeink gondozása. Ehhez rendelkezésünkre állnak 24 órás Holter EKG készülékek, esemény Holterek, 24 órás vérnyomás monitorozó (ABPM) készülékek, ill. megfelelő terheléses egységek.

 

Klinikai vizsgálatok

 

Az elmúlt években számos nemzetközi multicentrikus klinikai vizsgálatban vettünk részt thrombocyta aggregatio gátlás, szívelégtelenség, lipidcsökkentő terápia, diabetológia, véralvadás gátlás témaköreiben. Csapatunk így már ezen a területen is komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Az osztályunkon futó klinikai vizsgálatok elősegítik orvosaink szakmai fejlődését, és elérhetővé teszik betegeink számára a legkorszerűbb terápiás eljárásokat. 

 

 

Osztályvezető: Dr. Szilágyi Attila főorvos

 

Főnővér:

Bakné Mérész Mónika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőség:

 

 

36/411-444/4300 mellék 

 

 

Kardiológia Osztály képgaléria

 

 Az egység munkatársai:

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Knézich Károly utca 1.