'; Markhot Ferenc Kórház Hivatalos Portálja

Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

A MARKHOT FERENC KÓRHÁZ ÉRTÉKEI BÜSZKESÉGEI

MÚLT ÉS JELEN

- Többszáz éve a gyógyítás szolgálatában!
Európa egyetlen olyan kórháza, amely alapításától kezdve napjainkig, folyamatosan kórházként működik. (1726-tól) Az Irgalmas rendi kórház épülete a szerzetesek refektóriumával, az általuk működtetett Gránátalma patikával, kápolnával hamarosan megújul, a bútorok, eszközök visszakerülnek az eredeti helyükre.

- A hazai orvosképzés bölcsője
Magyarországon elsőként itt indult el az orvosképzés, 1769. november 25-én Egerben, az irgalmas barátok kórházában megnyílt az első hazai orvosi kar, a Schola Medicinális. Innen datálódik a gyakorlati képzés meghonosodása. Itt gyógyított, tanított névadónk Markhot Ferenc doktor, Ő a klinikai rendszer korai előfutára volt.

- A gyógyvizek hatásmechanizmusáról orvos történetileg páratlan fejtegetést hagyott hátra Markhot doktor.

- Saját gyógyfürdővel rendelkezik kórházunk: az egri híres radonos gyógyvizet közvetlenül használhatják orvosaink a gyógyításban

- Tudományos fokozattal rendelkező balneológus dolgozik a kórházban, mindössze két ilyen szakembere van Magyarországnak. Ő Dr. Nagy Katalin PhD a Reumatológiai osztály osztályvezető főorvosa.

- Klinikai kutatásaink országos viszonylatban is kiemelkedőek, Heves megyében egyetlen klinikai pharmakológus dr. Harcsa Eleonóra főorvos, aki jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek előzetes klinikai vizsgálatában vett részt több alkalommal.

- Kiemelkedő színvonalú újszülött osztályunk korszerű eszközökkel áll a gyógyítás szolgálatában.

- Speciális beszédterápiás szakrendelésünk egyedülálló országosan is. 

- Saját himnuszuk van ápolóinknak. (zene: Várfi István, szöveg: Szalayné Balogh Ágota)

- Az Osler-kórt kutatja fiatal főorvosunk Dr. Major Tamás PhD. Eredményeiről Magyarországon és külföldön is beszámolt.

- Jól felszerelt és elhivatott ápolókkal működő Hospice osztályunkon terápiás kutyusok is segítenek a betegeknek a fájdalmak elviselésében.

- Legjobbak lettek a Markhot Ferenc Kórház ápolói, elnyerték az "Ápolói Hivatás Mesterei" címet a 2016. október 21-én Budapesten megrendezett Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara VII. Országos Szakmai Versenyén. Ők viselhetik egy éven keresztül a legjobbaknak járó szakmai címet. A győztes SürgősFog ( Sürgősségi és Fül-Orr-Gégészeti osztályon dolgozó nővérek) nevet viselő csapat: Földiné Gyetvai Tímea, a Reumatológiai osztályt, Dr. Szabóné Kovács Andrea a II. Belgyógyászati, Szávu Dalma a Sürgősségi Betegellátó osztályt, Szikora Csabáné a Fül-Orr-Gégészeti osztályt erősíti munkájával.

Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Knézich Károly utca 1.