Markhot Ferenc Oktatókórház
és Rendelőintézet

Egri orvos az Astellas-díj jelöltje

al_t

Az Astellas-díj jelöltje a Markhot Ferenc Kórházból dr. Kovács Gergely Máté kardiológus. Jelenleg benne van az előkelő TOP 10-ben, ami országos szinten nagyon szép eredmény. Közönségszavazás dönti el a végleges sorrendet. Mint ismert, a szavazási listára  betegek, hozzátartozók leírásai alapján kerülhetnek föl orvosok. Még lehet szavazni, március 20-án 22 óráig lehet leadni a szavazatokat, a következő helyen:  http://evorvosa.astellasdij.hu

A 2014-es Év orvosa pályázat nyertes orvosa a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egykori hallgatója által készített Astellas-díjat és az elismerő oklevelet 2015. március 27-én, az Astellas Díjátadó Gálán veheti át. A díjazott a későbbiekben jogosult „Az év orvosa 2014” cím viselésére.

 

Üzemel a CT berendezés

al_t

Üzemel a CT berendezés kórházunkban, a Radiológiai osztály folyamatosan értesíti azokat a betegeket, akiknek elmaradt a vizsgálatuk a berendezés meghibásodása miatt.
A jelenleg működő készülék ideiglenesen áll a betegek szolgálatában, a kórház közbeszerzési eljárás keretében még ebben az évben új CT-MR készüléket vásárol.


A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet köszöni a betegek türelmét és megértését.

 

Látogatási tilalom feloldása

al_t

A Markhot Ferenc Kórház vezetése 2015. március 4-től feloldja az influenzaszerű megbetegedések miatt elrendelt  látogatási tilalmat az intézményben. Újra látogathatóak a következő osztályok: Belgyógyászati tömb, Nőgyógyászati-Szülészeti osztály, Csecsemő- és Gyermek  osztály, PIC II. és Neonatológia részlegén, ( Újszülött részleg ) Központi Aneszteziológiai és Intenzív osztály, Hospice osztály, Onkológiai osztály és a Mezőkövesdi Krónikus Belgyógyászati osztály.

A tilalom feloldásával minden osztály látogatható a Markhot Ferenc Kórházban.


Sportolók ajándékoztak a Gyermek osztályon

al_t

Több mázsa gyümölcsöt, játékokat, írószereket hoztak ajándékba a Gyermek osztályon fekvő betegek számára az Újpesti Torna Egylet Baráti Körének sportolói. Az adományt dr. Vargyay Éva osztályvezető főorvos köszönte meg a kórház nevében. Az eseményen Ványi Gergő jégkorongozó sportember a sajtó képviselőinek elmondta: a jégkorongozók ötlete volt, hogy az ország minden megyéjébe jussanak el a beteg gyerekekhez. Az akcióhoz újpesti szurkolók, sportolók csatlakoztak és jelentős számú Heves megyei sportbarát is résztvett a szervezésben, a gyűjtésben.

A sportolók elmondták: minden évben szeretnék megajándékozni a Markhot Ferenc Kórház Gyermek osztályát.

 

 

Bezár az Árva-közi porta!

al_t

A Markhot Ferenc Kórház Árva közi  (piac felőli) bejáratát 2015. március 2-tól a gyalogos és gépjárműforgalom elől lezárja az intézmény. A Markhot utcai kapun keresztül közelíthetők meg autóval és gyalogosan is a kórház egységei. A Knézich utcai ideiglenes rámpás bejáraton gyalogosan juthatnak el a betegek a következő fekvő osztályokra: Belgyógyászat II., Fül-Orr-Gégészeti osztály, Központi Aneszteziológiai osztály, Neurológiai osztály, Onkológiai osztály, Ortopédia osztály, Sebészeti- Érsebészeti osztály, Szülészeti-Nőgyógyászati osztály, Traumatológiai osztály,Urológiai osztály, VIP részleg  és a Gránátalma Patika.

A Markhot utcai kapun bejutva közelíthető meg a Laboratórium,  a Gyermek osztály, a Mozgásszervi Rehabilitációs osztály, a Hospice osztály,  a Szemészeti osztály, a Pszichiátriai osztály és a Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozó.

A porta bezárását a több miiliárdos beruházás munkálatai teszik szükségessé. Épül a több szintes technológiai tömb, mely nagymértékben javítja majd a gyógyítás feltételeit és zajlanak a rehabilitációs fejlesztés építési munkálatai is. Mindezekről bővebben a Pályázatok menüpont alatt olvashat honlapunkon.

Köszönjük megértésüket és türelmüket.


Hamarosan üzemel a CT

al_t

A Markhot Ferenc Kórház CT berendezésének üzembe helyezése folyamatban van. A korábbi CT javíthatatlannak bizonyult, ezért intézményünk áthidaló megoldásként vásárolt egy jól működő, de használt  berendezést. A jelenleg is zajló több milliárdos beruházás keretében a kórház új készüléket vásárol még ebben az évben, mely teljes megoldást hoz az előállt helyzetre.

Másfél hét múlva a CT munkatársai már elkezdhetik a vizsgálatokat, az előjegyzett betegeket értesíti a kórház és az előjegyzésre várókat is tájékoztatja a beküldő orvosok, honlapunk és a sajtó segítségével is.

 

 

A sürgős vizsgálatra szoruló betegeink számára időpontot a vizsgálatot kérő orvos egyeztet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházzal és a gyöngyösi Bugát Pál Kórházzal.

Köszönjük türelmüket!

 

Információk:

06-36/411-444/ 2376/ 2338

 

 

 

 

 

 

 

 

Látogatási tilalom több osztályon

al_t

A Markhot Ferenc Kórház vezetése 2015. február 18-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el az intézményben a halmozottan előforduló influenzaszerű megbetegedések miatt a Nőgyógyászati - Szülészeti osztályon, a Csecsemő - és Gyermekgyógyászati osztályon, PIC II. és Neonatológia részlegén, (újszülött) a Központi Aneszteziológiai és Intenzív osztályon, a Hospice, Onkológiai osztályon, a Mezőkövesdi Krónikus Belgyógyászati osztályon. A látogatási tilalom továbbra is érvényben van a Belgyógyászati tömbben található osztályokon: az I. Belgyógyászati, a Kardiológiai és az  Infektológiai osztályokon.
Az intézkedés célja a fekvő osztályok betegeinek védelme. A kórház tisztelettel kéri a hozzátartozók megértését.

 

Bemutatkoztak kórházunk új vezetői

al_t

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet új főigazgatója dr. Tóth Ildikó és gazdasági igazgatója Nagy Mária sajtótájékoztatón  mutatkoztak be a helyi és regionális sajtó képviselői előtt. Az eseményen mindketten hangsúlyozták: kiemelt feladat a kórház működésének stabillá tétele és az uniós nagyberuházás továbblendítése.

Dr. Tóth Ildikó főigazgató kiemelte: a kórház lejárt tartozásainak lefaragása és a több milliárdos beruházás megvalósítása komoly feladat elé állítja a vezetést.

Nagy Mária az intézmény új gazdasági igazgatója nem ismeretlenként jött Egerbe, hiszen 1996-2006 között az APEH Heves Megyei Igazgatóság osztályvezetője volt, majd az Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság három megyéjében főosztályvezetőként dolgozott.

Mindkét vezető hangsúlyozta: a kórház kiegyensúlyozott működésének megteremtésében, a fejlesztések továbbfolytatásában, a betegellátás feltételeinek javításában számítanak munkatársaikra, a betegek, a lakosság együttműködésére, megértésére és a média korrekt tájékoztatására is. Fotó: Nemes Róbert


Dr. Tóth Ildikó Főigazgató életrajza

 

Nagy Mária mb. gazdasági igazgató életrajza

 

Ajánlat:


http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-tartozasok-lefaragasaval-kezd-az-uj-korhazigazgato-594432

http://www.egerhirek.hu/penzugyi-konszolidacio-es-fejlesztesek-ez-a-celja-korhaz-uj-foigazgatojanak/

Piros Orr Bohócdoktorok nagyvizitje a Gyermek osztályon

al_t

Piros Orr Bohócdoktorok látogattak el a Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet  Gyermek osztályára.

A rendhagyó vizitre 2015. január 20-án került sor, a kórházban lévő gyerekek közösen játszhattak, mókázhattak, zenélhettek a bohócdoktorokkal. A jó hangulatú látogatás során a Piros Orr Bohócdoktorok elterelték kis időre a gyermekek figyelmét a hétköznapi nehézségekről és a kezelések okozta szorongásról. Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint „különösen nagy öröm, hogy a támogatásnak hála a Bohócdoktorok eljuthatnak olyan kórházakba is, ahova máskor nem.”

A vidámsággal gyógyító bohócdoktorok 18 éve dolgoznak a gyermekek és idősek gyógyulásáért, hiszen tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés segíti a gyógyulási folyamatot. Az Alapítvány törekvése, hogy fokozatosan bővítse a Bohócdoktorok látogatásának számát.

A Piros Orr Bohócdoktorok a Markhot Ferenc Kórház Gyermek osztályán a „Tiszteletbeli Doktorok” oklevelet vehették át az osztály dolgozóitól.


Újévi babaköszöntés

al_t

Heves megye és Eger újévi első babáit köszöntötte  a Markhot Ferenc Kórházban Ifj. Herman István a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke és Martonné Adler Ildikó Eger alpolgármestere, valamint a kórház főigazgatója dr. Fűtő László és Terenyeiné Sebők Katalin ápolási igazgató.

Heves megye első újévi babája császármetszéssel 0.54 perckor született. Ramóna Leila harmadik gyermek a családban, 3.10 kg és 55 cm hosszú. Eger első babája Péter, szintén harmadik gyermek a családban, január 2-án 14.43-kor 3.05 kg-al és 56 cm-esen látta meg a napvilágot, normál szüléssel. A csecsemők és anyukájuk jó egészségnek örvendnek.

A Markhot Ferenc Kórházban 2014-ben 1466 gyermek született, az előző évben pedig 1500.

Fotó: Nemes Róbert


Adomány a Gyermek osztálynak

al_t

Az Egrifoci 1907 Média sportolói, szurkolói, támogatói hozták el karácsonyi ajándékaikat, játékokat, édességeket a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Csecsemő-Gyermek-és Ifjusági osztályán fekvő betegek  számára. A sportolók minden gyermeket megajándékoztak. Átadták azt a 44 ezer Ft-ot is, melyet focilabda licittel gyűjtöttek. Az adományokat a Gyermek osztályon dr. Szabó Enikő  és Fürné Mosoni Anita ápolási igazgató helyettes vették át. A pénzből párásító készüléket tervez vásárolni az osztály. Az átadáson elhangzott:  a sportolók rendszeresen szeretnék támogatni a kórház Gyermek osztályát.


Adventi gyertyagyújtás és Betlehem a Hospice osztályon

al_t

Adventi gyertyagyújtást tartottak a Hospice osztályon Czibere Zsolt katolikus atya és Petró Zsolt református lelkész részvételével.  Advent időszakában a betegek és az ott dolgozók számára minden szombaton megtartják a meghitt eseményt. Az egri Farkas Ferenc Zeneiskola tanárai is fölkeresték az osztályt és zenével kedveskedtek a betegeknek. A már hagyományos Betlehemezés sem maradt el, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai adták elő a bibliai történetet és kívántak boldog karácsonyt az osztály ebédlőjében megtartott ünnepségen. A rendezvényen Csomós Anikó református lelkész a Bibliából idézve hívta föl a figyelmet a megtartó hit és a szeretet fontosságára az ember életében. A Markhot Ferenc Kórház Hospice osztályának betegei megköszönték a diákok és a felnőttek adventi figyelmességét.


Advent a Sárga Angyaloknál

al_t

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet önkéntes segítői 2004. december 1. óta teljesítenek szolgálatot a betegágyak mellett. Ebben az évben 41 segítő 1379 órát foglalkozott a betegekkel  a Belgyógyászatokon, a Kardiológiai osztályon, a Sebészeti, a Rehabilitációs,  a Hospice, a Radiológiai osztályon és a Központi Laboratóriumban.

Az Önkéntes Segítők adventi ünnepségen kedveskedtek egymásnak ajándékokkal, saját készítésű süteményekkel, verssel. Mi egyszerű ajándékot tudunk adni  Sárga Angyalainknak: „Ami boldogság van a világon, az mind a másoknak nyújtott szolgálatból ered.” ( Kőrösi Csoma Sándor ) KÖSZÖNJÜK.

 

Eger csillaga lett a Hospice osztály alapítványa

al_t

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet „Az Emberi Méltóságért” a Hospice Osztály Betegeiért Alapítványa nagyon sok szavazattal nyerte el az Eger Csillaga kitüntető címet.

Az Egerben élők élők öt kategóriában összesen 15 jelölt közül választották ki azokat, akik megítélésük szerint érdemesek az Eger Csillaga címre. Az Egri Lokálpatrióta Egylet által meghirdetett szavazáson a civil szervezet választmánya döntötte el, hogy az ötven név közül kik kerülhetnek föl a szavazólapra.

Az Uránia Filmszínházban megrendezett díjkiosztó ünnepségen kiderült, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet „Az Emberi Méltóságért” a Hospice Osztály Betegeiért Alapítványa nagyon sok szavazattal elnyerte az Eger Csillaga kitüntető címet.

A Markhot Ferenc Kórházban 2004-ben , az országban az elsők között, a legmagasabb ágyszámmal  hozták létre a Hospice osztályt, mely azóta is közismerten elismert, példa a szakemberek számára. A 10 éves évfordulóját ünneplő Hospice osztály a napokban fogad egy tudományos csoportot, akik tapasztalatcserére érkeznek az egri kórházba.


Markhot Emlékülés - Rehabilitációs ellátás fejlesztése – projektnyitó

al_t

A Rehabilitációs ellátás fejlesztése az egri Markhot Ferenc Kórházban címmel tartotta meg az intézmény konzorciumi tagi projektnyitó rendezvényét a Bartakovics Béla Közösségi Házban.  Az Új Széchenyi Terv keretében 4.673.914.115 Ft forintból újul meg az Észak-magyarországi régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet a pályázat támogatásából közel 600 millió Ft-os beruházást tervez megvalósítani eszközbeszerzésre, és belsőépítészeti felújításokra, valamint a kardiológiai rehabilitációs járóbeteg szakellátó munkahely kialakítására. Az eseményen dr. Csiba Gábor konzorciumvezető, a B-A-Z Megyei Kórház Főigazgatója szólt a fejlesztés jelentőségéről. Dr. Fűtő László a Markhot Ferenc Kórház Főigazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: komoly források segítik a kórház fejlesztését, melynek érdekében a dolgozók is kiveszik a részüket.  

Az első magyar orvosi kar- a Schola Medicinalis – egri megalapításának 245. évfordulóján megrendezett Markhot Emlékülésen 15-en  vehettek át elismerést. A Markhot Emlékérem kitüntetettje, Dr. Rácz Károly professzor  tudományos előadását hallgatták meg a résztvevők.  Az ünnepi műsorban a Világ Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézet tánccsoportja lépett föl Kárpát Expressz című műsorával. A Markhot Díszoklevelet dr. Fazekas Péter radiológus Főorvos vehette át dr. Fűtő László Főigazgató Úrtól.

Az idén is szép számmal jelentkeztek dolgozataikkal a kórházi dolgozók a meghirdetett Markhot Pályázatra.  A kórház Tudományos Bizottsága 9 dolgozatot díjazott, szakdolgozói és orvosi kategóriában. Négy szakdolgozó kapott Főigazgatói Dicséretet, országos szakmai versenyen elért kimagasló eredményéért.


Díjak és Elismerések

 

Fotó: Nemes Róbert

Eszterházy Károly Főiskola tudományos díjának átadása

al_t

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága (MAB) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Dr. Lipp Mónikát eddigi kiemelkedő kutatómunkája elismeréseként MAB ‒ Eszterházy Károly Főiskola tudományos díjban részesítette.

Az Egri Főegyházmegye művészettörténésze november 4-én Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonától, az Eszterházy Károly Főiskola oktatási rektorhelyettesétől vette át a tudományos díjat Miskolcon, a MAB székházában.

Dr. Lipp Mónika fő kutatási területe az egyházművészet. Az egri irgalmasrendi kolostor, templom és kórház XVIII. századi berendezése című doktori disszertációját 2012-ben summa cum laude minősítéssel védte meg. A disszertáció fontos része az Ausztriában ‒ múzeumokban és könyvtárakban ‒ elvégzett kutatómunka, és az irgalmasok osztrák rendházaiban, templomaiban található műtárgyak tanulmányozása.

 

 

Sikeres lakossági szűrés

al_t

Közel háromszázan jelentek meg a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet valamint a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által megszervezett lakossági szűrőnapon a kórház Rendelőintézetében október 28-án. Az eseményt dr. Bauer Kálmán orvosigazgató nyitotta meg. Dr. ifj. Wernigg  Róbert tisztifőorvos a megnyitón a szűrések fontosságára, a megelőzésre hívta föl a figyelmet. Az érdeklődők vérnyomás,  vércukor- és koleszterinszint mérésen, testtömegindex meghatározáson, szén-monoxid-szint mérésen, melanóma vizsgálaton, depresszió szűrésen,  emlő önvizsgálat tanításon, diétás tanácsadáson vehettek részt.


Ezen a napon a Szûrési Staféta programsorozat keretében emlőszűrésen azok a hölgyek vettek részt, akik behívó levéllel rendelkeztek és egyeztettek időpontot előzetesen.
A nap végén kiegészítő programokkal is várták a kórház dolgozói a szűrésen résztvevőket: zenés műsor és tombola zárta a napot.

Fotó: Nemes Róbert

 

 

 

Heves megye csapata IV. helyezést ért el az Országos Szakdolgozói Szakmai Versenyen

al_t

2014. október 9-én, ötödik alkalommal rendezte meg a  Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a szakdolgozók országos szakmai vetélkedőjét, melyen a megyei első helyezettek vettek részt, köztük a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet  négy fős csapata. Kórházunk dolgozói szoros küzdelemben a negyedik helyezést érték el.

Az elméleti tudást felmérő tesztlapok megírására, az újraélesztés szakszerű kivitelezésére, és a késő délutánba nyúló egyéb feladatok megoldására a Lurdy ház adott otthont. A gyakorlati feladatok lebonyolítása a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet együttműködésének köszönhetően nagyon sikeres volt. A kórteremnek berendezett előadó a gyakorlati munkához szükséges eszközökkel valamint „élő” betegeket imitáló személyzettel állt a versenyzők rendelkezésére. A verseny pazar, már-már fesztiváli hangulatban zajlott.  A versenyzőink a megjelenésükre is külön hangsúlyt helyeztek, egységes régi ápolói ruházatban vettek részt a megméretetésen.

Ezen a napon kollégáink ismét bebizonyították, hogy a magyar egészségügyben az alacsony bérek, nehéz körülmények ellenére is van valami, amire a betegek ma is biztosan számíthatnak: ez pedig nem más, mint a hivatás szeretete és az európai szintű szakmai tudás.

A versenyzők egész nap keményen küzdöttek és az alábbi  szoros pont eredmények születtek:

I. Komárom megye - 103 pont

II. Győr-Moson-Sopron megye - 98,5 pont

III.  Békés megyek - 98 pont

IV. Heves megye - 97,5 pont
Tóth Tímea SBO osztály
Szávu Dalma SBO osztály
Balogné Rózsa Tímea  Ortopédiai osztály
Földiné Gyetvai Tímea Fül-orr- gégészeti osztály


V. BAZ megye - 95 pont


Munkatársainknak szívből gratulálunk!

 

 

Hospice Világnap - Tíz éves a Hospice osztály

al_t

A Hospice és Palliatív Világnap alkalmából a Bartakovics Béla Közösségi Házban rendezett ünnepséget kórházunk idén 10 éves Hospice osztálya. Az esemény fővédnöke Bak Imre volt a Magyar Rákellenes Liga Egri Szervezetének elnöke. A megjelenteket Fürné Mosoni Anita az Emberi Méltóságért Alapítvány elnöke köszöntötte. A bensőséges hangulatú ünnepségen fölléptek: a Gonda duó, a Keresztény Fiatalok, Cserven Boglárka diplomás ápoló Engedj közelebb címmel tartott előadást, Pócs Anita Élet a Hospic-on címmel számolt be tapasztalatairól. Ipacsné Kulczyczki Réka mentálhigiénikus Segítség a léleknek címmel osztotta meg gondolatait  a lelki segítségnyújtásról.

Az idén is elismeréseket adott át dr. Condrado Moscoso szakmai vezető, Nagyné Kovács Judit főnővér és Fürné Mosoni Anita ápolási igazgató helyettes a betegekért végzett áldozatos munkájukért: Lubai Sándorné korábbi főnővérnek, aki a Hospice osztály létrehozásában óriási részt vállalt,   Mezei Ferencné főnővér helyettesnek és három önkéntes segítőnek.

Az ünnepség után a Hospice osztály folyosóján lévő adományozók tábláját leplezték le, abból az alkalomból, hogy újabb nevek kerülhettek a támogatók közé.Az Emberi Méltóságért Alapítvány és az osztály dolgozói, adományozók segítségével felújították a Hospice osztály belső udvarát, melyet Cziber Zsolt plébános szentelt meg és Csomós Anikó református lelkész mondott áldást. Az udvaron jelképesen egy galambot engedtek szabadon és sárga lufik szálltak az ég felé, de égett a gyertya a születésnapi tortán is, melyet a betegek is megkóstoltak. Az esemény zárásaként a megemlékezők a kórház udvarán lévő Méltóság Mezejénél koszorút és mécseseket helyeztek el a daganatos betegségben elhunytak emlékére. 


Győztek az egri kórház szakdolgozói

al_t

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet négy fős szakdolgozói csapata győzött  a Hivatásunk mesterei vagyunk elnevezésű megyei versenyen Gyöngyösön. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei területi Szervezete által negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőn a fekvőbeteg ellátás területén dolgozók vettek részt. Kilenc csapat mérte össze tudását, a gyöngyösi, az egri, a parádfürdői,a  hatvani és a mátraházai kórházból. Második helyezést ért el a Bugát Pál Kórház Belgyógyászati osztályának csapata,  harmadik helyezettek  a Mátraházai Gyógyintézet szakdolgozói.

A győztesek, a Markhot Ferenc Kórház dolgozói:Tóth Tímea, Szávu Dalma, Balogné Rózsa Tímea és Földiné Gyetvai Tímea képviselik az országos megmérettetésen Heves megyét. Az egri kórház pedig elnyerte a jövő évi verseny rendezésének jogát.


Alapkőletétel a Markhot Ferenc Kórházban

al_t

Alapkőletétel a Markhot Ferenc Kórházban

Lerakták az egri Markhot Ferenc Kórház nagyszabású fejlesztését megvalósító közel hétmilliárd forintos uniós beruházás alapkövét.

Az ünnepségen dr. Török Krisztina a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója hangsúlyozta: hosszú út vezetett az alapkő letételéig, és sok türelemre lesz még szükség a következő időszakban az építkezés alatt. Amikor viszont átveszik a megújult kórházát, a körülmények is megfelelőek lesznek a legmagasabb szintű gyógyításhoz.
Habis László Eger polgármestere kiemelte: fontosnak tartja, hogy ez a beruházás megvalósuljon, hiszen az itt lakók életminősége, az ipari befektetések ösztönzése és a gyógy-idegenforgalom szempontjából is meghatározó ez a fejlesztés.
Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a beruházásra azért is szükség van, hogy a kórház visszanyerje a becsületét, a betegek bizalmát.
A projekt 2010. december 15-én indult. 2012. január 1-től a 2011. évi CLIV törvény értelmében jogutódlás alapján a pályázat kedvezményezettje a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás két fordulós volt, 2014. márciusában zárult le. A nyertes konzorciummal a szerződést 2014. július 15-én írta alá a kedvezményezett.  Ezt követően elindult a kivitelezés, amelynek teljes költsége bruttó 4.819.010.479 Ft. Új, háromszintes technológiai tömb épül, ahol helyet kap a Sürgősségi Betegellátó osztály, a Központi Intenzív és Aneszteziológiai osztály, Központi Laboratórium, Központi Sterilizáló és Higiéniai osztály és a Dokumentációs és Informatikai osztály. Itt épül meg az új 8+2 műtőtermes Központi Műtő a legmagasabb technikai színvonalú felszereléssel. Ebben az épületben helyezik el a Csecsemő- és Gyermekosztályt, a Gyermek Sürgősségi Ambulanciát. Az építkezés megkezdése után kezdődik a gépek, műszerek, berendezések és új, korszerű betegellátási és irodai bútorok, felszerelések beszerzése. Mindehhez új logisztikai-irányítási rendszer kiépítése is társul. Lebontják a régi, rossz állapotú épületeket és a helyükön a gyógyulást segítő zöldterületek teszik kellemesebbé a környezetet. A külső környezet megújulása mellett a közel hétmilliárdos fejlesztés jelentős szakmai előrelépést is jelent, hiszen a pályázat keretében – a kiköltöző osztályok helyén felújítással, átépítéssel, illetve az üres területek beépítésével – kialakítanak egy 40 ágyas Neurológiai és Stroke osztályt, korszerű körülmények közé kerül a Radiológiai osztály, új gépparkkal, digitális röntgenfelvételi technikával és új CT-MR laboratórium is segíti a gyógyító munkát.

A projekt megvalósulásával 2015. év végére megújul a Markhot Ferenc Kórház, amely a XXI. század elvárásainak megfelelő körülmények között teszi lehetővé a betegek gyógyítását.

Fotó: Nemes Róbert

 

Alapkőletétel és nyílt nap a Markhot Ferenc Kórházban

al_t

A  Markhot Ferenc Kórház TIOP-2.2.4.-09/1 számú „Struktúrafejlesztés a fekvőbeteg ellátásban” című projektjének  alapkőletételi ünnepsége 2014. szeptember 9-én 14 órakor lesz az intézmény I. telephely, Hotel épület és a volt ebédlő közötti területén. Az eseményen résztvesz dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és dr. Török Krisztina a GYEMSZI főigazgatója.

Az alapkőletétel napján nyílt napot is tartanak a kórházban szeptember 9-én. Délelőtt 10 órakor a kórház II-es telephelyén  lévő iroda épület I. emeletén lévő tanácsteremben megismerkedhetnek az érdeklődők a fejlesztés részleteivel egy előadás keretében. Dr. Tombácz Imre projektmenedzser válaszol a beruházással kapcsolatban fölmerülő kérdésekre is.

A szeptember 9-i eseményen annak a többszintes épületnek az alapkövét helyezik el, melyben többek között helyet kap a  Sürgősségi Betegellátó osztály, a Központi Intenzív és Aneszteziológiai osztály, Központi Laboratórium, Központi Sterilizáló és Higiéniai osztály és az új műtőblokk, a legmagasabb technikai színvonalú felszereléssel. Ebben az épületben helyezik el a Csecsemő- és Gyermekosztályt, a Gyermek Sürgősségi Ambulanciát.

Közel 6 milliárd Ft-ot használhat föl az intézmény a betegellátás szervezeti és strukturális fejlesztésére uniós pályázat révén. A projekt keretében egy 40 ágyas Neurológiai és Stroke osztályt alakítanak ki, új gépparkot kap a Radiológiai osztály, megújul a környezet, a betegellátás feltételei nagymértékben javulnak.

A TIOP-2.2.4.-09/1 számú „Szervezeti és infrastrukturális megújulás-Markhot Ferenc Kórház”című projekt  megvalósításáról a nyertes konzorciummal a szerződést 2014. július 15-én írta alá a kedvezményezett. A kivitelezés a munkaterületek kialakításával elkezdődött, az építkezés megkezdése után kezdődik a gépek, műszerek, berendezések és új, korszerű betegellátási és irodai bútorok, felszerelések beszerzése. Mindehhez új logisztikai-irányítási rendszer kiépítése is társul. Lebontják a régi, rossz állapotú épületeket és a helyükön a gyógyulást segítő zöldterületek teszik kellemesebbé a környezetet. A projekt megvalósulásával – 2014.július 15 - 2015. november 30. -  megújul a Markhot Ferenc Kórház, amely a XXI. század elvárásainak megfelelő körülmények között teszi lehetővé a betegek gyógyítását. 2015. november 30-tól.


Kórházi dolgozók elismerése augusztus 20-án

al_t

Kórházi dolgozók elismerése augusztus 20-án

Eger város az augusztus 20-i díszünnepségén két kórházi dolgozó munkáját is elismerte. Habis László polgármester adta át az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket.
Az egészségügy területén végzett kimagasló munkásságáért „Pro Agria” szakmai díjban részesült Dr. Erdélyi Béla főorvos. A szociális gondoskodás területén végzett kiemelkedő munkásságáért szintén „Pro Agria” szakmai díjban részesült Lubai Sándorné a Hospice osztály nyugalmazott főnővére.

Dr. Erdélyi Béla a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát 1965-ben. Első munkahelye az egri Markhot Ferenc Kórház volt. Általános sebészetből 1969-ben szakvizsgázott, majd 1980-ban addigi érsebészeti tevékenysége elismeréseként „honoris causa” érsebészeti képesítést kapott. Az egri Sebészeti és Érsebészeti Osztályon előbb mint osztályvezető helyettes, 1991-től 2006-ig pedig osztályvezetőként tevékenykedett. Bevezette és rutinná tette a laparaszkópos sebészetet, a modern varrógépek használatát. Az érsebészet mellett a gyomor és nyelőcső műtétekben szerzett nagyobb gyakorlatot. Pályája során rendszeresen végzett oktató munkát úgy a szakdolgozók, mint az orvostanhallgatók és orvosok körében. Számos alkalommal vett részt hazai és nemzetközi kongresszusokon, nevéhez közel száz előadás és publikáció köthető. Szaktudása, emberi magatartása és kiemelkedő munkássága elismeréseként részesült a Pro Agria Szakmai díjban.

Lubai Sándorné ápolónőként pályáját több aktív fekvőbeteg osztályon kezdte. Kereste a kihívásokat és a lehetőségeket. Ezt a kihívást elsőként a Sebészeti Intenzív Osztály szakmai közösségében találta meg. Megszerzett tudását, tapasztalatát a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközép és Szakiskolában fiatal generációk sokaságának adta át. Ezt követően egy évtizedig intézetvezető főnővérként a Heves Megyei Önkormányzat Petőfi úti Idősek Otthonában látta el az idősek gondozásának szervezését, koordinálását. Itteni tapasztalatai inspirálták arra, hogy a Markhot Ferenc Kórházban segítségével megvalósuljon a hospice ellátás. Külön hangsúlyt fektetett a betegek és hozzátartozók lelki segítésére és a gyászra történő felkészítésre. Az elhunytak emlékére Ő hozta létre – a hospice mozgalomban világszerte jelen lévő – méltóság mezejét. Szakmai alázata, szeretete példaértékű. Áldozatos szakmai munkásságának elismerése ez a kitüntetés.

Fotó: Nemes Róbert

 

 

Projektnyitó TIOP 2.2.4

al_t

Közel 6 milliárd forintból újul meg az egri Markhot Ferenc Kórház


Aláírták az építési kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljárásban kiválasztott konzorcium tagjai ma a Megyeházán, a „Szervezeti és infrastrukturális megújulás az egri Markhot Ferenc Kórházban” című pályázat nyitórendezvényén. Az intézmény 2010-ben a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 2.2.4) keretében nyert 4,4 milliárd forintot a kórház épületrendszerének és technikai eszközeinek megújítására. A szükséges önrészt a Heves Megyei Önkormányzat biztosította, a pályázat teljes költsége közel 5 milliárd forint. Időközben a Kormány további közel 1 milliárd forint támogatást ítélt meg a felmerült többletköltségek fedezésére. Dr. Fűtő László, a kórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy a kórház nem csak az Eger környékén élők, hanem a mezőkövesdi és az ózdi térség lakosságának ellátását is javítja. A megyei kórházak közül az egri az egyik leghátrányosabb helyzetű, ám a 6 milliárdos beruházást követően már adottak lesznek a lakosság korszerű, biztonságos ellátásának feltételei.

Dr. Török Krisztina, a projekt kedvezményezettje, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a valódi kedvezményezettek azok a kollégák, akik jövő évtől már az új, korszerűbb kórházban gyógyíthatnak. Továbbra is szükség van arra az összetartásra és türelemre, ami eddig is jellemezte a kórházban dolgozókat.

Eger büszke hagyományaira, történelmi értékeire, ugyanakkor a jelenben is vonzó életminőséget kell biztosítani az itt élőknek, Egernek versenyképes gyógy-idegenforgalmi ellátással rendelkező várossá kell válnia. Ezt a beruházást a funkcionális privatizációt átélt kórház, valamint jelen és a jövő generációi is megérdemlik – hangzott el Habis László, Eger város polgármestere köszöntőjében. Ez a rekonstrukció sorsdöntő számunkra, a kihívás a belváros vagy a vár rehabilitációjához mérhető. 2010 óta sok idő eltelt, a projekt megvalósítására irányuló szándék változatlan maradt, ám számos, előre nem látható kihívás hátráltatta a pályázat megvalósulását – hangsúlyozta a megnyitók dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott. A várakozás egyre csak nőtt és bár számos fontos esemény zajlott le a magyar egészségügyben és az intézmény életében - tulajdonosváltás történt, új betegutakat alakítottak ki, rendeződtek a bérek, a koraszülött osztály 100 millió forintos fejlesztése is lezajlott – ám a várva várt „nagy projekt” nem indult el. A mai nappal azonban vége a találgatásoknak, a kétkedők megnyugodhatnak: hamarosan soha nem látott mértékű fejlesztés indul el az egri kórházban, régi adósságot törlesztve ezzel. Úgy képzelem, hogy a projekt megvalósításához kapcsolódó szerződés aláírásakor Markhot Ferenc egyébként szigorú, szoborba öntött arca is derűsebbé vált, ott a kórház udvarán – mondta a kormánymegbízott. A megújuló egri belvárosból számos leromlott állapotú épület tűnik el, helyüket modern ingatlanok váltják fel. Aki az egészségügybe fektet, az a jövőt alapozza meg: a jelenlegi kormány megtette, ami az egészségügy kiszámítható és hosszú távú működéshez szükséges, ezen a területen is megjelent az állami felelősségvállalás. Ahogy Arisztotelész mondta: „Legszebb dolog az igazság, legjobb az egészség, legkedvesebb pedig az, ha az ember elérheti mindazt, amit szeret.” Az egri kórház fejlesztésével elértük, amit szerettünk volna. A kiépülő korszerű infrastruktúra, a dolgozók szaktudásával és elkötelezettségével ötvözve végre a kor színvonalának megfelelő ellátást lesz képes nyújtani a kórház ellátási területéhez tartozó mintegy 200 ezer embernek.Dr. Tombácz Imre projektmenedzser ismertette a megvalósuló projektelemeket, amelyek közül a legfontosabb a központi műtők, a sürgősségi betegellátó, a sterilizáló- és higiéniai valamint, az intenzív- és aneszteziológiai osztály fejlesztése. Új csecsemő- és gyermekosztály épül, a kórház környezetét zöldfelületekkel teszik szebbé. Lecserélik a jelentősen amortizálódott műszerparkot, magas komfortfokozatú kórtermeket alakítanak ki, a tüdőbeteg-gondozó is beköltözik az Érsekkertből, s a várakozási idők is rövidülnek.A kivitelezés gyakorlatilag azonnal megkezdődik, a befejezés várható időpontja 2015. november 30-a.

 

 


Fotó: Szántó György

 

 

 

 

Semmelweis Nap - 2014

al_t

Semmelweis Nap -  2014

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 2014. június 30-án tartotta meg Semmelweis napi ünnepségét a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az eseményen az Érseki Fiúkórus lépett föl Réz Lóránt orgonaművész kíséretével és Schmiedmeiszter Szilvia vezényletével. A rendezvényen résztvett és megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját Rázsi Botond Eger alpolgármestere. Semmelweis Ignác életéről, munkássága mának is szóló üzenetéről dr. Szoboszlay István főorvos, a Központi Laboratórium vezetője tartott ünnepi előadást. Dr. Fűtő László főigazgató előléptetéseket, főigazgatói dicséreteket nyújtott át. A Semmelweis Ignác születésének 196. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen 14 orvos vehette át az előléptetéséről szóló dokumentumot, valamint a kórházban végzett eredményes szakmai munkájáért  10 dolgozó, köztük 2 orvos részesült Főigazgatói Dicséretben. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezetének Elismerő Oklevelét Tőzsér Zsuzsanna a Traumatológiai osztály gyógytornásza kapta.

Az ünnepség végén dr. Fűtő László főigazgató bejelentette az örömteli hírt: elindulhat a több milliárdos beruházás, a kiválasztott kivitelezővel a napokban írják alá a szerződést.

 

A kitüntetettek névsora:

 

Alorvosi kinevezések:

 

Dr. Barna Judit Pszichiátriai osztály

Dr. Bora László Radiológiai osztály

Dr. Doktor Dénes Radiológiai  osztály

Dr. Kiss Anita Pszichiátriai osztály

 

Adjunktusi  kinevezések:

 

Dr. Hoffmann Anita Radiológiai osztály

Dr. Jász Judit Reumatológiai osztály

Dr. Kabáczy Miklós Belgyógyászati osztály

Dr. Kiss Nándor Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztály

Dr. Lászlófi Andrea Reumatológiai osztály

Dr. Márton Tibor Sebészeti  osztály

Dr. Nagy Károly Sebészeti osztály

Dr. Szemenyei Ágnes Reumatológiai osztály

 

Főorvosi kinevezések:

 

Dr. Jakab Lajos Radiológiai osztály

Dr. Langer Csilla Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztály

 

Főigazgatói Dicséretet kaptak:

 

Bajzát Erzsébet aneszteziológiai szakasszisztens

Dr. Csicsári Katalin osztályvezető főorvos

Farkas Győző belső szállító

Herbákné Tulák Beáta intenzívterápiás szakápoló

Kocsis Ágnes OKJ-ápoló  

Máté Sándorné OKJ-ápoló

Molnárné Tóth Krisztina OKJ-ápoló

Riegerné Szemerédi Andrea munkaügyi osztályvezető

Dr. Tasiné Ferencz Irén titkárnő

Dr. Varga Rita a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztály orvosa

 

 

Ápolók Napja

al_t

Az Ápolók Napja Nemzetközi Napja alkalmából Heves megye szakdolgozói Hatvanban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum rendezvénytermében tartottak megemlékezést és tudományos ülést. A többszáz ápolót Szabó Zsolt Hatvan polgármestere, dr. Stankovics Éva  az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet főigazgatója és Bagosi Gabriella országos főápoló köszöntötték.

Dr. Balogh Zoltán PhD, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke ünnepi megemlékezésében a szervezet tevékenységét értékelte. Pogonyiné Kiss Irén a MESZK Heves megyei Területi Szervezetének elnöke adta át az elismeréseket. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetből Kis B. Antal pszichiátriai szakápoló, részlegvezető és Papp Lajos diplomás ápoló, műtős szakasszisztens vehették át a Heves Megye Szakdolgozója kitüntető címet, elismerést.

A rendezvényen, a tudományos ülés keretében több előadás is elhangzott, Mezei Laura, a Neurológiai osztály főnővére a Thrombolysis során szerzett tapasztalatok az egri Markhot Ferenc Oktatókórházban címmel tartott előadást.

 

Nyitott szülőszoba a Bababarát Kórházban

al_t

A Születés Hete 2014 programsorozat keretében ismét kismamák és hozzátartozóik látogattak el a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti Nőgyógyászati osztályára. A családok megismerkedtek a Baba-Barátság szolgáltatásaival, a szülés-születés alternatív lehetőségeivel, valamint az anyatejes táplálás elősegítésének módszereivel.Megnézték a szülőszobát, a baba-mama szobákat. Kérdéseikre szülészorvos, szülésznő, újszülött-ápoló és laktációs szaktanácsadó válaszolt. A Szülészeti Nőgyógyászati osztályon dr. Hernádi László PhD osztályvezető főorvos, nővérek, szülésznők, laktációs tanácsadó fogadták az érdeklődő kismamákat, apukákat.Fotó: Gál Gábor


Megtartotta Bababarát kórház címét a Markhot Ferenc Kórház!

al_t

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke dr. Velkey György hivatalosan is értesítette a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetet arról, hogy a Bababarát Kórház Munkacsoportjának határozata szerint  az intézmény Szülészeti Osztálya megfelelt a megfogalmazott feltételeknek és Bababarát címét további 3 évig - 2017-ig - viselheti.


Kézhigiéné a fertőzések megelőzéséért - döntő

al_t

Az elmúlt évihez hasonlóan az idén is szervezett vetélkedőt a Markhot Ferenc Kórház, dolgozói körében. A Kézhigiénés Világnap alkalmából megrendezett vetélkedő győztese a KAIBO csapata lett a május 5-i döntőn. Az elődöntőn húsz háromfős, orvosokból és szakdolgozókból álló csapat  mérte össze tudását, számot adva az infekciókontroll, kézhigiéné és antibiotikum alkalmazás területén szerzett tudásukról. Tizenegyen jutottak  a májusi döntőbe, melynek győztese a Maci – Barlang elnevezésű csapat, ők vehették át a vándor oklevelet teljesítményükért. ( Központi Aneszteziológiai és Íntenzív osztály dolgozói ) Csapattagok: Dr. Langer Csilla, Györkei Mónika, Herbákné Tulák Beáta.Gratulálunk minden résztvevőnek és a győzteseknek !


Kézhigiéné a fertőzések megelőzéséért

al_t

Az idén is rendezett vetélkedőt a Markhot Ferenc Kórház, dolgozói körében a Kézhigiénés Világnap alkalmából. Az áprilisi elődöntőn húsz, háromfős csapat mérte össze tudását. Az orvosokból és szakdolgozókból álló csapatok az infekciókontroll, kézhigiéné és antibiotikum alkalmazás területén szerzett tudásukról adtak számot. Tizenegy csapat jutott a májusi döntőbe.


Egri Kardiológiai Napok 2014 - Prevenciótól az akut ellátásig

al_t

Ötödik alkalommal rendezték meg az Egri Kardiológiai napokat 2014. március 21-22-én a Hotel Eger & Park kongresszusi termeiben. A rendezvény hasznos ismereteket kínált a több száz kardiológus, belgyógyász és az alapellátásban dolgozók számára. A konferencián az ország vezető kardiovaszkuláris centrumainak szakemberei adtak elő. A Markhot Ferenc Kórház szakorvosai: dr. Moretti Magdolna, dr. Botos Péter, dr. Hanis Béla, dr. Müller Gábor főorvosok  közérdeklődésre is számot tartó témákban tartottak előadásokat. 


Kórházfejlesztés Egerben és Mezőkövesden

al_t

Az Európai Unió és a Magyar Kormány társfinanszírozásával a 2014-2015-ös időszakban több mint félmilliárd forint jut a Markhot Ferenc Kórház járóbeteg ellátásának fejlesztésére Mezőkövesden és Egerben. A projekt célja a mezőkövesdi krónikus belgyógyászati rész fejlesztése és felújítása, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Patológiai osztályának szakmai és infrastrukturális korszerűsítése, komplex radiológiai fejlesztések (DSA, Ultrahang diagnosztika), valamint kisebb eszköz beszerzések.

 

A beruházásban érintett legfontosabb fejlesztési területek: a Mezőkövesden lévő krónikus belgyógyászati tömb épületének részleges felújítása, akadálymentesítése, valamint a betegszállításra használt lift cseréje. Ennek eredményeként az itt elhelyezett betegek komfortérzete javul, a szakmai ellátás színvonala emelkedik. A tervezett komplex radiológiai fejlesztés által generált informatikai fejlesztési szükségletek is ezen beruházás keretein belül valósulnak meg.

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben a  Patológia szakmai és infrastrukturális korszerűsítése is megtörténik. Az elmúlt időszak pályázatai nem tették lehetővé az osztály  megújítását, ebben az évben azonban lehetőség nyílik nemcsak a korszerű hűtőtároló kiépítésére, hanem vele együtt a Patológiai osztály komfortjának javítására is.

Mind a megváltozott területi ellátási kötelezettség, mind az új szakmai progresszivitási szintek, valamint az új telephely integrációja elengedhetetlenül szükségessé teszi a régóta tervezett komplex radiológiai fejlesztés kivitelezését. A TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0024 sz. pályázat keretében ezen fejlesztések legfontosabb elemei is meg tudnak valósulni Egerben és Mezőkövesden.A projekt összköltsége: 537.263.675 Ft.

A mezőkövesdi beruházás várható időpontja: 2014. május – augusztus.

Az egri beruházás várható időpontja: 2014. május – augusztus.

Az eszközbeszerzés várható időpontja: 2014. július – december.

Fotó: Dr. Tállai András államtitkár és Dr. Bauer Kálmán orvosigazgató a projektnyitó rendezvényen.

 

 

Megszülettek az új év első babái kórházunkban

al_t

Heves megye első újévi  babája Martin, 2014. január 1-én  1 óra 15 perckor látta meg a napvilágot, 3600 gramm súllyal, 51 cm-el. A kisfiú második gyermek a családban.

Eger újévi babája Mirella  később született meg, 13 óra 10 perckor örvendeztette meg anyukáját, harmadik gyermekként, 3900 grammal és 57 cm-el.  A babák és anyukáik egészségesek, jól vannak.

Az új év babáit Szabó Róbert a Heves megyei közgyűlés elnöke és dr. Fűtő László a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója köszöntötték ajándékokkal. Kórházunkban 2013-ban 1501 baba született, 52-vel több,  mint a megelőző évben. 

A képen: Heves megye első újévi babáját köszönti Szabó Róbert a megyegyűlés elnöke.

Fotó:  Nemes Róbert

 

Karácsony a Hospice osztályon

al_t

Karácsonyi ünnepséget tartottak kórházunk feldíszített Hospice osztályán kedden délután. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai mutatták be Betlehemes játékukat és énekeltek karácsonyi dalokat Galló Gábor atya gitárkiséretével.

Az osztályon fekvő betegek egy része, hozzátartozók és dolgozók,  a földíszített  karácsonyfa mellett nézték végig a kedves műsort.

 

Lakossági szűrés volt a Rendelőintézetben

al_t

A Diabetes Világnap jegyében rendezett lakossági szűrést kórházunk a Rendelőintézetben 2013. november 29-én. A délelőtt 10 órától késő délutánig zajló eseményen  mintegy háromszázan vettek részt. Az érdeklődők vércukor, koleszterin, vérnyomás, testtömeg-index, testzsír  mérésen, diétás tanácsadáson, melanóma szűrésen vettek részt.

A cukorbetegek neuropátiás szűrésen is átestek, de emlő önvizsgálat tanítás és állapotfelmérés is várta a lakosságot. A rendezvény végén a résztvevők között ajándékokat is kisorsoltak a rendezők és a civil szervezetek műsorral is kedveskedtek. Az Egri Cukorbetegek Egyesülete mellett a lakossági szűrés megrendezését több vállalkozó és magánszemély is segítette.


Markhot Emlékülés 2013

al_t

Markhot Emlékülés 2013

 

 

Az első magyar orvosi kar,  a Schola Medicinalis  egri megalapításának 244. évfordulóján a Megyeházán  megrendezett Markhot Emlékülésen  huszonhatan  vehettek át elismerést kórházunk dolgozói közül. A Markhot Emlékérmet Prof. Dr. Czirják Sándor, a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi tanára kapta, a Markhot Díszoklevelet dr. Juhász Jolán főorvos Asszony. Czirják professzor Úr  ünnepi előadást tartott a Hipofízis környéki daganatok sebészeti kezelése címmel. Az emlékülésen a Farkas Ferenc Zeneiskola növendékei adtak műsort, dr. Lipp Mónika művészettörténész pedig a kórházkápolna megújult homlokzatán felújított szobrokról, védőszentekről tartott előadást. Az eseményen  Dr. Hernádi László főorvos a Tudományos Bizottság elnöke ismertette  az idei Markhot pályázat eredményeit és átadta a díjakat.

A Markhot Emlékülésen dr. Fűtő László főigazgató ünnepi beszédében kiemelte: nincs könnyű helyzetben a magyar egészségügy, a Markhot Ferenc Kórház sem, gondot jelent az alulfinanszírozottság. Ugyanakkor eredményekről is beszámolhat a kórház: elindul tavasszal a több mint 5 milliárdos beruházás, több száz millió Ft pályázati pénzt használhat föl az intézmény műszerfejlesztésekre,  szakemberek képzésére. Dr. Fűtő László hangsúlyozta: az eredmények a dolgozók  közös sikere, melyben fontos tényező az összefogás, a kreativitás.

 

 

 

 

Az ünnepségről készült képek megtekinthetők a Fotógalériában.

 

 

 

 

A Markhot Ferenc Pályázat  díjazottjai:

 

Szakdolgozói Kategória

Dicséret

 

 

 

 

Lakatos Erika

Fiziotherápi szakrendelés

Fizikoterápia ókortól napjainkig

 

 

 

 

Szerediné Szabó Gabriella

Kardiológiai szakrendelés

Transoesophogealis szívultrahang jelentősége, és szakdolgozói feladatai

 

 

 

 III. Díj

Mérainé Bozó Krisztina

Endokrinológiai szakrendelés

Érte, ugye érdemes?

 

 

 

 II. Díj

Szerencsiné Soós Andrea

Diabetológiai szakrendelés

A cukorbeteg kisgyermek kezelése, diétája és bölcsődei, óvodai csoportba való beilleszkedés

 

 

 

 

I. Díj

Mezei Laura

Neurológia és Stroke Osztály

Thrombolysis kezelés 2 éve a Neurológia és Stroke osztályon.

 

 

 

 

Gazdasági Kategória

Dicséret

Bernáth Bernadett

Bér és Munkaügyi Osztály

A Markhot Ferenc Kórház 2013-as átalakulás tapasztalata a közalkalmazotti foglalkoztatás tükrében

 

 

 

 

III. Díj

Hasillóné Fülöp Edit

Élelmezési osztályvezető

A pszeudogabonák élettani szerepe és helye az egészséges táplálkozásban

 

 

 

 

II. Díj

Cseszkó Géza

Kontrolling Osztály

Diagnosztikai vizsgálati keretek kialakítása a Markhot Ferenc Kórházban

 

 

 

 

I. Díj

Horváth Csilla

Finanszírozási csoport

Kórházi Vértranszfúzió ésVérvizsgálatkérés költséghatékonyan

 

 

 

 Orvosi Kategória

Dicséret

Dr. Tóth Eszter Viktória

Invazv Mátrix Osztály Tramuatológia Profil

Közepes és nagy kiterjedésű lágyrészdefectusok fedése napjainkban a traumatológiai ellátás második és harmadik progresszivitási szintjét jelentő intézetekben

 

 

 

 

Dr. Kiss Gábor, Dr. Gyurina László

Traumatológiai Osztály

A 24órán túl diagnosztizált combnyaktörések

 

 

 

 

Dr. Bodnár Ferenc, Dr. Galgóczi Edina

Infektológiai osztály

2012.01.01-2013.03.31 között kezelt Clostridium difficile infekciók epidemiológiai áttekintése és területen szerzett Clostridium difficile fertőzés okozta akut veseelégtelenség esetismertetése

 

 

 

 

Dr. Lipkovics Judit

I. Belgyógyászat

Amyloidosis

 

 

 

 

Dr. Juhos Erzsébet

I. Belgyógyászat

Az acut hypadrenia felismerésének nehézségei - avagy egy 35 éves nőbeteg karrierje 5 felvonásban

 

 

 

 

Dr. Tajti Balázs

II. Belgyógyászat

POEMS szindróma: esetbemutatás és irodalmi áttekintés

 

 

 

 

III. Díj

Dr. Szilágyi Attila

Kardiológia Osztály

Kutyaharapást katéterezéssel

 

 

 

 

III. Díj

Dr. Szilágyi Edit

II. Belgyógyászat

Parádfürdői Park Hotelben kialakított Mofettában végzett kezelések hatása

III. Díj

Dr. Rozs László

Szülészet- Nőgyógyászati Osztály

A fogamzásgátlás hatása a szexualitásra

 

 

 

 

II. Díj

Dr. Nagy Katalin

Pszichiátriai Gondozó

A burnout jelenség vizsgálata a Markhot Ferenc Oktatókórházban

 

 

 

 

II. Díj

Dr. Sántha Márton Lóránt

Radiológiai Osztály

Dandeliosis

 

 

 

 

I. Díj

Dr. Kis Zsuzsanna, Dr. Mansour Bassel, Dr. Fábián Mária

Radiológiai és Urológia Osztály

Kismedencei MR vizsgálatok lehetőségei és korlátai húgyhólyag daganatokban

 

 

 

 

A Magyar Orvosi Kamara Heves Megyei Szervezet különdíja

 

 

 

 

Dr. Lipkovics Judit

I. Belgyógyászat

Amyloidosis

 

 

 

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Szervezetének elismerése :

 

 

 

 

Lakatos Erika

Fiziotherápi szakrendelés

Fizikoterápia ókortól napjainkig

 

 

 

 

Szerediné Szabó Gabriella

Kardiológiai szakrendelés

Transoesophogealis szívultrahang jelentősége, és szakdolgozói feladatai

 

 

 

 

A kórház vezetése elismerésben részesítette Némethné Ludnay Zsuzsanna önkéntes segítő koordinátort, az önkéntes segítők munkájának szervezéséért.

 

 Markhot Ferenc Oktatókórház

és Rendelőintézet

3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.